Медики визначили найефективніші харчові продукти для підтримки здоров'я печінки.


Лікар і науковці порадили найкращі продукти, які найшвидше і без шкоди для організму нормалізують роботу печінки.

Нездорова печінка неминуче тягне за собою безліч інших проблем. Мала рухливість, хронічний стрес, високооброблена їжа, надмірне вживання алкоголю та безконтрольний прийом ліків змушують орган працювати на знос. А разові заходи на кшталт детоксів дають тимчасовий позитивний ефект порівняно з корисними харчовими звичками.

Продукти в раціоні, багаті на таурин (похідної амінокислоти цистеїну), допомагають печінці синтезувати жовчні кислоти. Вони беруть участь у перетравленні жирів і допомагають виводити надлишок холестерину, тим самим покращуючи ліпідний профіль крові. Також таурин має здатність боротися з жировим гепатозом, особливо алкогольного походження.

Максимально багаті на таурин морепродукти, м'ясо птиці та тварин. У рослинній їжі його вміст набагато нижчий, тому люди, які дотримуються веганських дієт, мають включати цю корисну речовину до раціону у вигляді біодобавки.

Ще один дієвий метод підтримки здоров'я печінки - бетаїн, який також відомий під назвою триметілгліцин. Ця речовина є потужним гепатопротектором. Вона забезпечує захист клітин печінки як при гострих, так і при хронічних ушкодженнях, викликаних, наприклад, вживанням алкоголю, прийомом лікарських засобів або впливом пестицидів.

У наукових дослідженнях бетаїн продемонстрував свою ефективність у боротьбі з жировим гепатозом, що часто виникає через зловживання алкоголем, ожиріння, цукровий діабет та зайву вагу.

Продукти, що містять високу концентрацію бетаїну, охоплюють пшеничні висівки, кіноа, буряк, шпинат, жито, батат, а також м'ясо індички, телятину і яловичину.

Серед засобів, що підтримують здоров'я печінки, варто зазначити і каву. Дослідження показують, що ті, хто регулярно вживає цей напій, можуть ефективно захищати себе від різноманітних захворювань, таких як цироз та жировий гепатоз, а також уповільнювати розвиток вже наявних фіброзних змін і знижувати ймовірність виникнення онкологічних захворювань.

Для більшості людей рекомендована безпечна денна норма споживання кави становить приблизно 400 міліграмів кофеїну, що відповідає двом-трьом чашкам напою.

Раніше повідомлялося, що штучний інтелект зміг створити ліки від раку печінки всього за місяць.

Related posts