Зменшення вартості: в Україні цибуля стала дешевшою.
Цього тижня в Україні фіксується зниження вартості цибулі. Однією з причин такого тренду стало зменшення попиту на цей овоч. Інформацію надають аналітики проєкту EastFruit.
Учасники ринку зазначили, що пропозиція цибулі помітно збільшилася.
"Малі фермерські господарства активно розпочали продаж продукції, яка зберігається в умовах, що не відповідають стандартам, і готові йти на компроміси, сподіваючись реалізувати свої запаси до настання холодів", - зазначено в повідомленні.
Так, станом на 14 листопада, українські виробники відвантажували цибулю в діапазоні 8-14 грн/кг ($0,19-0,34/кг), залежно від якості та обсягу пропонованої продукції, що в середньому на 13% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня.
За словами виробників, помітне послаблення попиту на цибулю, тоді як пропозиція на ринку продовжує збільшуватися. Зростання пропозиції обумовлене бажанням фермерів якнайшвидше позбутися некондиційної цибулі. Але попит на таку продукцію залишається порівняно невисоким, в основному таку цибулю купують мережі та перекупники для поточних продажів, оскільки для тривалого зберігання вона практично непридатна.
Аналітики відзначили, що в Україні ціни на цибулю в даний момент в середньому на 20% нижчі, ніж у цей же час минулого року. Представники ринку також підкреслили, що знайти якісну цибулю стало досить важко, оскільки багато фермерів вирішили зберігати цей продукт і мають намір реалізовувати його лише у другій половині сезону.
У попередніх публікаціях ми обговорювали можливість підвищення вартості картоплі до 50 гривень за кілограм.