Октоберфест: як найбільше пивне свято у світі адаптується до сучасності
Наймасштабніший пивний фестиваль у світі планує знизити свій екологічний слід. Для цього будуть впроваджені рішення в сфері зеленої енергетики та зменшення обсягів відходів. Проте, гості можуть очікувати підвищення цін на вхідні квитки та напої.
Уже давно Октоберфест вважається, мабуть, найвідомішою візитівкою Баварії. Не дивно, адже лише цьогоріч очікується прибуття понад шести мільйонів людей з усього світу для участі в Октоберфесті, котрий цього разу розпочнеться 21 вересня.
Організатори сподіваються, що під час цьогорічного 189-го фестивалю пива відвідувачі вип'ють понад 6,5 мільйона літрів цього ароматного напою (саме таку кількість було спожито на минулому заході). А до пива упродовж двох тижнів свята гості скуштують тонни яловичини, смаженої курки, картопляного салату та квашеної капусти. Чи все залишилось незмінним? Ні, цього року навіть таке класичне свято, як Октоберфест, вирішило адаптуватися до сучасних тенденцій.
Мова йде про екологічні аспекти. Організатори Октоберфесту вже давно намагаються знизити негативний вплив цього свята на клімат і навколишнє середовище. Вони реалізують проекти, спрямовані на використання відновлюваних джерел енергії та ефективне сортування і переробку величезних обсягів відходів. Окремо також будуть збирати кухонні та харчові залишки для компостування.
Наприклад, надмірне споживання алкоголю та їжі, а також відповідне підвищене енергоспоживання під час фестивалю в Мюнхені планується компенсувати майже виключно за рахунок використання сонячної та вітрової енергії. Окрім того, біогаз також має відігравати свою роль у забезпеченні безвуглецевої енергії для фестивалю. За словами організаторів, Октоберфест рухається до досягнення кліматичної нейтральності, зменшуючи викиди, які сприяють глобальним змінам клімату.
Показово, що використання одноразового посуду і столового приладдя на Октоберфесті заборонені ще з 1990-х років, так само як і продаж напоїв у бляшанках, а на однолітрові пивні кухлі накладається плата-застава. І схоже, що ці заходи подіяли, адже як повідомили в мюнхенській міській владі протягом останніх 15 років зафіксовано скорочення витрат на прибирання та утилізацію на дві третини. Якщо в 2008 році було зібрано 247 тонн різноманітних відходів, то вже 2022 року цей показник скоротився до 88 тонн.
Організатори Октоберфесту тепер акцентують увагу на тому, що відвідувачам будуть представлені біологічно чисті, регіональні та вегетаріанські продукти, які мають мінімальний вплив на екологію та клімат, що відомий як "екологічний слід". Крім того, пиво також буде місцевого виробництва, виготовлене згідно з німецьким "Законом про чистоту" (Reinheitsgebot), що передбачає використання виключно води, ячмінного солоду та хмелю. Цей унікальний напій виробляється шістьма найвідомішими мюнхенськими броварнями і доступний лише в осінній період, проте його ціна з кожним роком зростає, що викликає занепокоєння у любителів пива.
На Октоберфесті все частіше пропонують вегетаріанські та веганські страви, які можна знайти в кожному святковому наметі, включаючи ті, що представляють великі традиційні пивоварні. Однак деякі намети вирізняються більш розширеним асортиментом вегетаріанських та веганських страв, оскільки їх організатори все більше акцентують увагу на органічних продуктах харчування.
Різноманітні екологічні інновації можуть сприяти збільшенню кількості "екобалів", які оцінюють екологічні практики всіх учасників фестивалю. Наприклад, у 2023 році багато страв було приготовано з використанням регіональних органічних продуктів — від класичної курки-гриль "Візн" до смаженого мигдалю, бутербродів з ніжними сосисками та стейком, а також десертів і вафель.
Цікавим є те, що оператори наметів мають обов'язок не тільки реалізовувати регіональні продукти та товари, вирощені відповідно до принципів сталого розвитку, в багаторазовій або перероблювальній упаковці, але й впроваджувати використання сонячних панелей або електричних автомобілів.
Минулого року було оголошено, що найбільші 15 пивних наметів на Октоберфесті прагнуть досягти кліматичної нейтральності протягом наступних п'яти років, а можливо, навіть за три роки. Це стане можливим завдяки зменшенню викидів CO2 та впровадженню в меню вегетаріанських і веганських страв, які мають менший вплив на навколишнє середовище.
Ці зусилля розпочалися у 2016 році, коли знаменитий намет Ammer Hühner und Entenbraterei став першим на Октоберфесті, який досяг статусу кліматично нейтрального. Це стало можливим завдяки компенсації невідворотних викидів CO2 через інвестиції в проєкти в різних куточках світу, такі як впровадження ефективних кухонних систем для родин у Нігерії та генерація електроенергії з низькими викидами з бадилля, що залишилося після збору гірчиці в Індії.
У той же час все більше атракціонів, які функціонуватимуть на Октоберфесті в Мюнхені, переходять на екологічні технології. Наприклад, нова карусель, що дебютувала на фестивалі в 2023 році, має багаторівневу конструкцію з численними гондолами та кіньми, які приводяться в рух електродвигуном, що не викидає шкідливих речовин в атмосферу.
Слідкування за сучасними тенденціями також передбачає, що фестиваль повинен відкривати свої двері для різноманітної аудиторії. Наприклад, новий проєкт інклюзивної участі vr4kids вперше надає можливість віртуального відвідування Октоберфесту, що дозволить дітям та молоді з інвалідністю брати участь у святкових заходах дистанційно.
Організатори також намагаються захистити учасників і учасниць від сексуальних домагань і забезпечити те, щоб репутація Октоберфесту як веселого свята характеризувалася насамперед взаємною повагою й обопільною згодою в статевих зносинах.
На жаль, не завжди це відповідає дійсності, незважаючи на ініціативу "Безпечний Октоберфест", яку підтримує відділ охорони здоров'я Мюнхена, спрямовану на те, щоб допомогти відвідувачам у випадках сексуальних домагань.
Ще однією важливою ініціативою, спрямованою на боротьбу з сексуальним насильством на Октоберфесті, є проєкт WiesnGentlemen, організований некомерційною організацією Condrobs. Основна мета цього проєкту полягає в створенні безпечнішого простору на фестивалі, особливо для жінок і дівчат. Це досягається шляхом пропаганди шанобливого ставлення та помірного вживання алкоголю через різноманітні канали, включаючи соціальні мережі, плакати, шкільні акції та інформаційні звернення до гостей на підходах до фестивальної території.
Невід’ємною складовою кампанії є нагорода Wiesn Courage Award, що відзначає та підтримує гідну поведінку і громадянську відвагу.
"Важливо ставитися один до одного з повагою, - зазначає Біргіт Тремль (Birgit Treml) з організації Condrobs. Це правило актуальне для всіх у нашому суспільстві, але особливо в цьому місці, на Візн (назва лугу, де проходить Октоберфест. - Ред.), де зібралося стільки людей, де споживається багато алкоголю і де межі можуть бути легше порушені."