Солоні пироги для будь-якої нагоди: рецепти з грибами, овочами та м'ясом
Несолодкі пироги представляють собою особливий різновид випічки. Їх можна насолоджуватися як снек, подавати до чаю або ж використовувати в якості основної страви.
Уявіть собі тарілку запашного домашнього бульйону, а до нього - шматочок м'ясного, грибного чи сирного пирога.
Цю випічку зручно брати з собою на роботу, давати дітям до школи або готувати на сімейні свята. Обов’язково готуйте більше, адже солона випічка з lvivskirecipes.com.ua стане улюбленою стравою, яку захочеться поділити з друзями. Серед численних рецептів на сайті ви неодмінно знайдете щось новеньке для себе. А тепер давайте розглянемо варіанти начинок, які можна використовувати в солоній випічці.
У начинку із сирого м'яса зазвичай додають цибулю і дрібно нарізану картоплю. Цибуля дає додаткову соковитість, а картопля не дає змоги м'ясу зібратися в одну щільну грудку, працює свого роду "розпушувачем". На місці картоплі можуть бути гарбуз, кабачок, капуста, батат, сухарі або хлібні крихти, частково або повністю зварений рис чи інші крупи. Зміняться смак і консистенція, але роль цих продуктів у начинці з сирого м'яса залишиться незмінною: "розпушувальною".
Приклади пирогів із сирого сірого рубленого м'яса -- татарський зур-беліш або шотландські порційні пироги з бараниною. Турецькі піде або вірменський лахмаджун -- типові представники відкритих пирогів, у яких сирий фарш наноситься на поверхню тонкого тіста.
Зробити начинку також можна з вареного або тушкованого м'яса з додаванням цибулі. Задля соковитості додають трохи бульйону, а щоб начинка тримала форму -- пару ложок борошна.
Перш ніж помістити між шарами будь-якого тіста, нарізану білокачанну капусту позбавляють соку: обсмажують на олії чи вершковому маслі, або тушкують із додаванням молока чи вершків. Багато хто воліє саме обсмажувати капусту до характерного золотистого кольору, та ще й томатну пасту додає. Кмин або насіння кропу, зелена цибуля або кріп, смажена ріпчаста цибуля або імбир, рубані варені яйця або обсмажений бекон -- найчастіші добавки до капусти. До речі, дуже смачна начинка для пирогів виходить із суміші обсмаженої свіжої та квашеної капусти: спробуйте.
У грибну начинку для пирогів підійдуть і лісові гриби, і культивовані: печериці, гливи, шиїтаке. Є два шляхи їх приготування -- або спочатку обсмажити, а потім подрібнити, або навпаки, подрібнити, а потім випарувати вологу.
Цибуля, часник та чебрець – це незмінні супутники грибних страв, тому не соромтеся використовувати ті з них, які вам найбільше до вподоби. Що стосується сухих грибів, тут є деякі обмеження: зазвичай їх необхідно спочатку відварити, а потім подрібнити за допомогою ножа, кухонного комбайна або м'ясорубки.
Під час обсмажування або тушкування посипте гриби борошном, перемішайте і тільки потім додайте бульйон, грибний відвар, сметану або вершки. Борошно загустить рідину і зробить начинку більш однорідною.
Не менш захоплюючими є пироги з рибою, твердим сиром або яйцями. Спробуйте також порадувати своїх близьких, приготувавши смачну домашню випічку з морквою, шпинатом чи щавлем. Створені з любов'ю, такі пироги неодмінно залишать приємні спогади!